måndag 26 april 2010

Nästa medlemsmöte

Idag är det exakt en månad kvar till vårmötet. Skriv genast in det i era kalendrar! Mötet kommer att äga rum onsdagen den 26 maj kl. 19 i Arkeologen, också känt som f.d. Hovrätten. Vi får förstås besök av en trevlig gäst som föreläser för oss och vi kan avslöja att det blir en riktig gigant i barnlitteraturens värld, ena halvan av en fin duo som skapat en stor mängd älskade bilderboksklassiker. Vem det är får ni snart veta då inbjudan och årets första Solägget dimper ner i brevlådorna! Mer information kommer givetvis också här på bloggen inom kort!

söndag 25 april 2010

Digmanutställning

Igår var det vernissage på Båstads biblioteksgalleri. Kristina Digman ställer just nu ut sina barnboksillustrationer där och utställningen pågår till och med den 26 maj.

Kristina Digman har bland annat gjort illustrationerna till de underbara böckerna om Zackarina och Sandvargen och sedan några dagar hittar vi de båda vännerna på ett frimärke på Åland!

I Göteborgs Konstmuseums samlingar finns illustrationerna till Dan Skarries och Kristina Digmans Vad gör små bokstäver om natten? (Alfabeta, 2005).

Du har väl inte heller missat att Kristina Digman har gjort barn- och ungdomsbokhandeln Bokskåpets fina logga?

Översta bilden: April ur KFUM-KFUK Scouternas kalender, lånad från Kristina Digman. Nedersta bilden: Lånad från Posten Åland.

Vi som gillar barnboksbilder

Vi vill förstås tacka våra barnboksvänner Barnens Bokklubb som skrev så fint om oss i sin blogg häromdagen! Titta själva! I bloggen skriver de mycket om vad som händer i barnboksvärlden, så kika runt och läs!

lördag 17 april 2010

Illustratörer får tala till punkt

P4 Mötet är ett radioprogram som sänds tisdag-torsdag 09.30 i P4 Stockholm. Sveriges Radio har valt undertiteln "Programmet där gästen får tala till punkt" och grundtanken är att möta människor i bekväma miljöer, kanske i hemmet, ateljén eller på favoritplatsen i huvudstaden. Bland alla dessa intervjuer som har gjorts, finns ett antal med några av våra svenska illustratörer.

Ladda ned och lyssna på era favoriter!






Det finns också flera intervjuer med barn- och ungdomsförfattare, t.ex. Petter Lidbeck, Martin Widmark, Katarina von Bredow, Pia Hagmar, Katarina Kieri och Per Nilsson. Ta en titt på listan över de senaste årens program!

Bild: Anna Höglund, från bilderboken Amos och Soma (Rabén & Sjögren, 2009), skriven av Ulf Stark.

fredag 16 april 2010

Maskar och fickspöken

Om du är i närheten av Kumla kan du ta en sväng till biblioteket, där de just nu ställer ut Pernilla Stalfelts illustrationer. Pernilla Stalfelt har gjort många härliga bilderböcker, bl.a. Bajsboken, Hårboken och Stora Maskboken (vars originalillustrationer finns i konstmuseets samlingar). Utställningen "Maskar och fickspöken, teckningar och måleri" pågår till och med den 6 maj.

Pernilla Stalfelt är snart aktuell med Livetboken (Rabén & Sjögren, 2010).

Ta en titt på Kumla biblioteks sida.

Lyssna på Pernilla Stalfelts sommarprogram från 2006.

Bilden har vi lånat från Rabén & Sjögren.

Kerstin Thorvall 1925-2010

En av våra stora svenska författare och illustratörer har gått ur tiden. Den 9 april avled Kerstin Thorvall, 84 år gammal, efter en tids sjukdom. Hon utbildade sig först till modetecknare och arbetade som illustratör. Hon debuterade som författare med ungdomsklassikern Boken till dig 1959. Hon har sedan skrivit en lång rad böcker, både för barn och vuxna. Hon har också illustrerat andras böcker, t.ex. Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist och Rasmus (1953). 1977 fick hon ta emot Astrid Lindgren-priset.

2007 donerade Barnboksbildens Vänner illustrationerna till Kerstin Thorvalls barnroman Jonas och kärleken (Rabén & Sjögren, 1980) till Göteborgs Konstmuseum. Thorvall har både skrivit och illustrerat boken.

torsdag 15 april 2010

Bark & Wirsén

Den här veckan sänder Kunskapskanalen programmet Illustratören, ett möte med Jane Bark och Stina Wirsén.

Från SVT:s tablå:
"Illustratörerna Jane Bark och Stina Wirsén berättar om sina handgjorda bilder som pryder dagstidningar och veckomagasin. De jobbar med papper och penna, penslar och färger, mitt i det datoriserade mediebruset. J Bark fyllde veckopressen med modeteckningar och novellillustrationer, bl a i Femina, på 1960- och 70-talen. Wirséns teckningar, porträtt och illustrationer publiceras ofta i Dagens Nyheter och har betytt mycket för att teckningens ställning har stärkts inom dagspressen på senare år. Ett program av Ann Victorin från 2000."'

Även om det inte handlar om just barnboksbilden låter det verkligen intressant! Illustratören sänds nu på lördag 16.20.

torsdag 8 april 2010

Prinsessan i Babel

Ikväll var det kungligt tema i SVT:s litteraturprogram Babel och då visades ett inslag med Per Gustavsson, författaren och illustratören bakom de fina och omtyckta böckerna om prinsessan. Babel besökte honom i ateljén och pratade förstås om just dessa böcker. Om du missade det, har du chans att se ett antal repriser eller varför inte surfa till SVT Play och se programmet där!

Bild: Per Gustavsson, lånad från prinsessans egen sida.

Ny donation

Barnboksbildens Vänner har donerat en ny illustration till Göteborgs Konstmuseums samlingar. Den här gången är det en gouache av Poul Ströyer. Bilden finns med i boken Gås med krås (Rabén & Sjögren, 1981), som är skriven av Lennart Hellsing.

Versen som hör till bilden lyder:
"Blomkål säger ingenting
tomaterna är stumma.
Tror du det kan vara så
att grönsaker är dumma?

Är de dumma, är det klokt
av dem att vara stumma
- är de kloka, tycker jag
att de är mycket dumma."

Övriga illustrationer som Barnboksbildens Vänner har donerat till Göteborgs Konstmuseum hittar du här.

onsdag 7 april 2010

Kulla Gulla-priset 2010

Ännu ett pris delas ut under våren, närmare bestämt den 7 maj. Den här gången är det Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfonds Kulla Gulla-pris, som i år kommer att tilldelas författaren Janne Lundström.

Motiveringen lyder: ”I Janne Lundströms omfattande och mycket varierade författarskap sammanflätas problematik och moral med intrig och yttre handling vilket gör att han med stor konstnärlighet och precision tydliggör de konflikter – kulturella, ekonomiska och sociala – som gestaltas. Janne Lundström skriver med en uppenbar strävan att nå många, även pojkar, med lässtoff som vidgar vyer och engagerar. Han anlägger alltid perspektiv som låter individer ur ett folkhav framträda så att läsaren inte glömmer dem. Precis som Marta Sandwall-Bergström själv gjorde.”

Kulla Gulla-priset instiftades 1999. Vartannat år får en författare ta emot priset och vartannat år delas ett forskarstipendium ut. Se tidigare pristagare hos Sbi.

tisdag 6 april 2010

Rapunzel

På torsdag, den 8 april, 18.30 är det vernissage med konstnären och illustratören Katalin Szegedi på Bokskåpet i Göteborg. Felis Förlag gav ut bröderna Grimms saga Rapunzel förra året och Katalin Szegedi är illustratören bakom bilderna, som nu kommer att ställas ut på Bokskåpet. Under vernissagekvällen kommer Maria Larsson från Felis Förlag att samtala med Katalin Szegedi och det bjuds dessutom på dryck och ungerska kakor.

Läs mer om Katalin Szegedi, boken och utställningen hos Felis Förlag och ta en titt på Katalins blogg!

Bilderböcker i Antikmagasinet

I Kunskapskanalen sänds TV-programmet Antikmagasinet med antikexperten Knut Knutsson som programledare. Förra veckans avsnitt handlade om bilderböcker. Bilderbokens historia presenterades av Antikrundans expert Inger Johansson-Thor genom ett antal utvalda klassiker. Tittarna fick både en snabbkurs i ämnet och viss orientering kring vad en bilderbok kan vara värd. Katti Hoflin, chef för barnavdelningen på Kulturhuset i Stockholm, berättade också lite om dagens bilderböcker.

Om du missade programmet har du fortfarande chansen att se det i morgon, 7 april, i Kunskapskanalen 19.30. Det finns också tillgängligt på SVT Play t.o.m. 30 april. Klicka här!

Bild: Heinrich Hoffmanns Pelle Snusk (Der Struwwelpeter 1845, sv. 1849), som visades i programmet. Bilden är lånad härifrån, där du också kan läsa mer om boken.

Brokigt kalas

För den som gillar Stina Wirséns Brokiga finns gratis inbjudningskort att skriva ut från Bonnier Carlsens sida! Klicka här!

måndag 5 april 2010

Diplomerad Törnrosa

I förra numret av Solägget tipsade vi om Lena Sjöbergs vackra version av Törnrosa (Rabén & Sjögren, 2009). Nu har den diplomerats av Svensk Bokkonst med följande ord:

"Trots det begränsade omfånget skapas en känsla av en värdefull skattbok. Lugna bilder och följsam typografi. Plus för de fina anfangerna."

"Det finns inget som klår en vacker bok", sade Lena Sjöberg enligt R&S när hon mottog diplomet och det är bara att instämma!

Ta en titt på Lena Sjöbergs hemsida och missa inte heller hennes fina blogg!

Bild: Rabén & Sjögren

Peter Pan 2010

Ett annat litteraturpris som nyligen har delats ut är årets Peter Pan-pris. Det instiftades av IBBY Sverige och Bok & Bibliotek för tio år sedan och delas varje år ut till en översatt barn- eller ungdomsbok. I år gick priset till bilderboken Makwelane och krokodilen (Förlaget Hjulet, 2009). Maria Hendriks har skrivit boken och Piet Grobler har gjort de färgstarka bilderna. Vinnaren bjuds alltid in till bokmässan i Göteborg och IBBY meddelar att illustratören Piet Grobler kommer att medverka i år.

Läs mer om boken hos IBBY.

ALMA 2010

Det har nog undgått få att illustratören och författaren Kitty Crowther har tilldelats årets ALMA-pris. Extra roligt att en illustratör får priset tycker vi!

Juryn motiverade sitt val med följande ord: "Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap."

Böcker som du kan hitta översatta till svenska:
- Är det dags? (Berghs, 2008)
- Ivo & Vera på bio (Eriksson & Lindgren, 2007)
- Vakna Ivo! (Eriksson & Lindgren, 2005)
- Sov gott, lilla groda (Eriksson & Lindgren, 2005)
- Ekorrens födelsedag (Författare: Toon Tellegen, Alfabeta, 2003)
- Min vän Jim (Eriksson & Lindgren, 1998)

Kitty Crowther kommer att besöka Bok & Bibliotek i Göteborg i september.

Läs mer om Kitty Crowther hos ALMA och Rabén & Sjögren.

Bild: Lånad härifrån.