torsdag 28 oktober 2010

Barnboksdiskussion i Babel

I dagens avsnitt av Babel diskuterade programledaren Daniel Sjölin barnböcker tillsammans med författaren Kalle Lind, barnbokskritikern Pia Huss och barnboksskaparen Pernilla Stalfelt. Utgångspunkten var Kalle Linds nyutkomna bok Proggiga barnböcker. Om du missade detta finns möjligheten att se avsnittet i SVT Play.

Bild: Helena Ingelsten. Lånad från SVT.

LitteraLund 2010

I Lund pågår just nu LitteraLund, en bokfestival för barn och unga. En massa författare och illustratörer är där på besök. På lördag finns t.ex. chansen att möta Lotta Geffenblad och Stian Hole. Läs mer på LitteraLunds sida!

tisdag 26 oktober 2010

Hans Arnold 1925-2010

Igår, den 25 oktober, avled Hans Arnold efter en längre tids sjukdom. Hans Arnold var konstnär och illustratör och han har bland mycket annat illustrerat en stor mängd barn- och ungdomsböcker. En av de mest kända är Astrid Lindgrens Allrakäraste syster (1973).

I maj 2006 hade Hans Arnold en utställning på Pia Ullmans galleri i Göteborg. I samband med detta höll han också ett uppskattat föredrag om sitt liv och konstnärskap för oss i Barnboksbildens Vänner.

Se ett kort inslag om Hans Arnold (SVT, 2004):



Bild: Hans Arnold

fredag 22 oktober 2010

Augustnomineringar 2010

I måndags offentliggjordes årets nomineringar till Augustpriset. Bland de nominerade i kategorin barn- och ungdomslitteratur finns två bilderböcker:
Tänk om... av Lena Sjöberg
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström

Eva Lindström är nominerad för inte mindre än sjunde gången! Hon har dock aldrig vunnit. För Lena Sjöberg är det allra första nomineringen.

Övriga nominerade är:
Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
Jag finns av Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Det händer nu av Sofia Nordin

Av dessa fyra författare har endast Sofia Nordin varit nominerad tidigare. Det var förra året som boken Natthimmel fanns i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Maja-Maria Henrikssons Jag finns tilldelades nyligen årets Hans Peterson-stipendium. Stipendiet har funnits i åtta år och delas ut till nyetablerade och lovande barn- och ungdomsförfattare.

Läs mer om Augustpriset här.

söndag 17 oktober 2010

Vem?

Vem? from Folkets Bio on Vimeo.

Vem?-filmerna går på bio just nu. De är baserade på Stina Wirséns Vemböcker. Har ni sett filmerna? Vad tyckte ni?

torsdag 14 oktober 2010

Stefan Castas gröna tråd

I tisdags öppnade en ny utställning på Kulturen i Lund, Stefan Castas gröna tråd. Bilder från barn- och ungdomsförfattaren Stefan Castas böcker visas och den gröna tråden syftar förstås på det stora intresset för djur och natur. Sju illustratörer medverkar och dessa är Anna Bengtsson, Staffan Gnosspelius, Sara Lundberg, Bo Mossberg, Mimmi Tollerup-Grkovic och Staffan Ullström.

Uställningen pågår t.o.m. den 9 januari 2011.

Mer om utställningen och olika programpunkter finner du här.
Information om Stefan Casta finns här och här.

Bild: Bo Mossberg. Från Kulturen.

Höstmötet 12/10

Vi i styrelsen vill tacka för ett trevligt höstmöte i tisdags! Tusen tack Sonja för din intressanta och underhållande föreläsning om barntidningar! Stort tack till alla er som kom! Markera nu genast måndagen den 6 december i kalendern. Då blir det enligt tradition julmöte i Kulturhuset Kåken. Mer information om det kommer givetvis framöver.

söndag 10 oktober 2010

Sista dagen för anmälan

Idag är det sista chansen att anmäla sig till vårt höstmöte, då Sonja Svensson föreläser om barntidningar. För mer information, följ länken!

Bilderbokstips

I senaste numret av tidskriften Vi Läser får vi veta vilka bilderböcker våra bilderboksskapare tycker om. Vi Läser har bl.a. pratat med Pija Lindenbaum, Eva Lindström och Jan Lööf. Tills du får tag i tidskriften i butik eller på bibliotek, kan du läsa Lennart Hellsings svar på Vi Läsers hemsida!

måndag 4 oktober 2010

Böcker & läsare

På onsdag kl. 18 är det dags för ett barnboksakademiskt utvecklingssamtal på Svenska barnboksinstitutet. Det går under titeln: ”Vad har läsarna med böckerna att göra?”

Sbi skriver: "Vem är 'läsaren' av barn- och ungdomsböcker? Hur mycket utrymme ska 'läsaren' få ta i skapandet av och mottagandet av barn- och ungdomsböcker? Måste författaren ta hänsyn till 'läsaren'? Vad gör i så fall ett sådant hänsynstagande med en litterär text?"

Medverkar gör Katarina Kieri, författare, Johan Unenge, författare och illustratör samt Magnus William-Olsson, författare och kritiker. Samtalet leds av Sbi:s chef Jan Hansson.

Det är fri entré och det behövs ingen förhandsanmälan. För mer info: http://www.sbi.kb.se

söndag 3 oktober 2010

Höstmöte 12 oktober

VÄLKOMMEN till BARNBOKSBILDENS VÄNNERS HÖSTMÖTE

Tisdagen den 12 oktober kl 19.00

Efter sommarens fröjder och Bok- & Biblioteksmässans rusch möts vi igen för att lyssna, äta och umgås. Mötesplats är än en gång Hovrättens gamla lokaler, numera Göteborgs universitet, Olof Wijksgatan 6 uppe vid Näckrosdammen.

Kvällens gäst och föreläsare är docent Sonja Svensson, tidigare chef för Svenska Barnboksinstitutet, som är ett offentligt forskningsbibliotek och nationellt centrum för barn- och ungdomslitteratur. Hon kommer att tala om Barntidningen - kamrat och växthus.

Efter föreläsning, bildvisning och lotteri äter vi en enkel supé, dricker ett glas vin och
minns kanske våra egna möten med barntidningar.

Kvällen kostar för medlemmar 130 kr, gäster 150 kr och studenter 80 kr.

Anmälan senast söndag 10 oktober till Margaretha Dahlström, tel 031-16 93 70 eller e-post
mg.dahlstrom[at]comhem.se eller Frida Lax i Bokskåpet, tel 031-306 30 00 eller e-post frida[at]bokskapet.se

Väl mött!
Styrelsen


lördag 2 oktober 2010

Ströyerutställning

Sedan en tid tillbaka finns möjligheten att se flera av Poul Ströyers originalillustrationer på Seriegalleriet i Stockholm. Ströyer är känd för sitt mångåriga samarbete med Lennart Hellsing, t.ex. genom böcker som Sjörövarbok och Boken om Bagar Bengtsson. På Seriegalleriet finns både bilder från samarbetet med Hellsing och bilder från Ströyers egna böcker.

Utställningen pågår till och med den 20 oktober.

Bild: Ur boken Följ pilen PP (1979) av Poul Ströyer. Från Seriegalleriet.

Drömbok

Från och med idag går det att se originalillustrationerna till Lennart Hellsings och Kerstin Hedebys Drömbok (1967) på Göteborgs Konstmuseum. Bilderna donerades till museet 1999 och de finns nu utställda i Studio 2 fram till och med den 23 januari.

Utställningen är den tredje med Hellsingtema i år. Tidigare har museibesökarna kunnat se originalillustrationerna till Spöket i köket och Ägget.

fredag 1 oktober 2010

Kulturnatta

Det är några dagar sedan Bokmässans sista dag och vi i styrelsen vill gärna tacka alla som besökte vår monter under de fyra dagarna. Många fina möten blev det! Dessutom vill vi rikta ett stort tack till alla medlemmar som ställde upp som montervärdar!

Idag är det dags för årets Kulturnatta i Göteborg och då hittar du oss på Bokskåpet. Kom gärna dit och prata med oss, ta del av Bokskåpets utbud & arrangemang och missa för allt i världen inte Kristina Digmans vackra utställning!

Läs mer om kvällen på Bokskåpets hemsida eller Facebooksida. Vi ses ikväll!