torsdag 23 december 2010

God Jul

Vi i Barnboksbildens Vänners styrelse önskar er alla en riktigt GOD JUL!

Bild: Jenny Nyström

fredag 17 december 2010

Svensk Bokkonst 2010

Svensk Bokkonst väljer varje år ut ett antal böcker som goda exempel på bokkonst, för att stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet i produktionen. Den enda barnboken bland årets utvalda är pekboken Kenneth Anderssons Lilla Monsterboken. Övriga utvalda böcker kan du se här.

Heffaklumpen till Gunna Grähs

Årets Heffaklumpen har tilldelats barnboksskaparen Gunna Grähs med motiveringen:

"Gunna Grähs har byggt bildvärldar för barn och vuxna i decennier. Barnet sett som individ, samhället betraktat med kritisk kärlek, människorna runtomkring noterade med tolerans och empati – så lyder det grähsliga manifestet. Bilderböckerna om Tutu, Tant Kotla, Dino och Luna porträtterar dagens förorter ur barnperspektiv. I Mehmet och Lilla Luna bär den stora dramaturgiska linjen många detaljer och sidospår att upptäcka i finaste barnboksmodernism: skärpta linjer, gäckande skuggor och varmhjärtad stilisering."

Läs Nina Lekanders intervju med Gunna Grähs här!

Heffaklumpen är ett litterärt pris som årligen delas ut av tidningen Expressen. Det instiftades redan 1966. Priset kan delas ut till årets bästa svenska barn- och ungdomsbok eller innefatta flera titlar av en och samma författare. Det kan också delas ut för samlade insatser på barnboksområdet. Namnet syftar på fantasidjuret Heffaklumpen som förekommer i A.A. Milnes berättelser om Nalle Puh. Priset består av en stayett gjord av K.G. Bejemark.

Bilder: Gunna Grähs fotograferad av Ulla Montan samt bild ur Gunna Grähs bok Dino och lilla Kurren (2006).

onsdag 8 december 2010

Gunilla Bergström i P4 Extra

I morgon, torsdagen den 9 december, medverkar Gunilla Bergström i Lotta Bromés radioprogram P4 Extra. Det sänds kl. 13.05-15. Gunilla Bergström är just nu aktuell med bilderboken Alfons med styrkesäcken.

Bild: Rabén & Sjögren

torsdag 2 december 2010

Sago- och fantasyhelg

Till helgen, den 4-5 december, är det sago- och fantasyhelg på Historiska museet i Stockholm. Programmet innehåller sagostunder och författarmöten, skriv- och ritverkstad, seminarier, bokförsäljning, dans, lekar och dessutom en utställning med bokillustrationer i Lejongången. Medverkande illustratörer är bl.a. Tord Nygren, Katarina Dahlquist och Mikael Sjömilla. Programmet hittar du här!

onsdag 1 december 2010

Berättartävling

Just nu finns illustrationen ovan på ARLA:s mjölkpaket. Det är Kitty Crowthers bild och den är tänkt att inspirera barn och ungdomar till att skicka in berättelser och teckningar i den berättartävling som ARLA anordnar. Tävlingen pågår till och med den 31 december. Läs mer här!

Bild: Kitty Crowther, Le grand désordre (2005) från ARLA.

Vad har förlagen med böckerna att göra?

Idag, den 1 december, är det dags för ännu ett barnboksakademiskt samtal på Svenska barnboksinstitutet. Det börjar kl. 18 och det är fri entré.

Samtalet, med rubriken "Vad har förlagen med böckerna att göra?", beskrivs på följande sätt: "Det talas mycket om att stora förändringar skett inom förlagsvärlden under de senaste åren, att kommersialiseringen har tilltagit och att utgivningen har påverkats av det. Några tongivande personer som varit inne i och följt bokbranschen under en längre tid tar pulsen på samtiden och reflekterar över dået, nuet och framtiden."

Medverkar gör litteraturvetaren och kritikern Kristin Hallberg, författaren Håkan Jaensson och förläggaren Birgitta Westin. Läs mer här!