tisdag 22 mars 2011

Bilderböcker som blir filmatiserade

Vi har tidigare skrivit om bilderböcker som har blivit filmatiserade, dels långfilmen Till vildingarnas land som visades på biograferna förra året, och dels Vem?-filmerna, som har visats både på bio och på TV. Det är förstås vanligast att bilderböcker blir kortfilmer om de filmatiseras. En liten granskning av SVT Play i detta nu visar hur många barnprogram som från början faktiskt är bilderböcker. Titta bara på följande lista! Länkarna går till programmets sida på SVT Play, där du kan se avsnitt online.

Grodan och hans vänner - som bygger på Max Velthuijs älskade böcker om djurvännerna.

Charlie och Lola - som vi hittar i flera av Lauren Childs böcker om syskonen med samma namn.

Hurra för Kalle - som vi känner igen från Richard Scarrys härliga bilderboksvärld.

Nasse - som vi från början lärde känna i två böcker av Sven Nordqvist, Nasse hittar en stol och Nasses taxi.

Mamma Mu - som vi nog alla känner igen från Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists böcker om Mamma Mu och Kråkan.
Olivia - den lilla grisen och hennes familj som vi möter i flera bilderböcker av Ian Falconer.

Meg och Mog - som från början fanns i böcker av Helen Nicoll och Jan Pienkowski. De verkar dock inte ha översatts till svenska.

Kipper - som för oss i Sverige kanske är mer känd som Bruno i böckernas värld. Mick Inkpen heter mannen som har skrivit och illustrerat böckerna. Han ligger för övrigt även bakom böckerna om Wibbly Gris, som också blivit filmstjärna och programmen har också sänts i svensk TV.

Max och Ruby - från böckerna av Rosemary Wells.

Och det finns många fler naturligtvis! Vilken är DIN favorit?

Bilder: Mamma Mu och Kråkan samt Olivia.

måndag 21 mars 2011

Huvud, axlar, knä och tå

Varje år anordnar Centrum för barnkulturforskning på Stockholms universitet ett symposium. Huvud, axlar, knä och tå heter årets symposium och temat är barn, kultur och kropp. Det bjuds på föreläsningar och diskussioner i dagarna tre, den 23-25 mars. Dessutom är det alldeles gratis och ingen förhandsanmälan behövs. För oss bilderboksintresserade kan nämnas att Gunna Grähs och Ann Forslind ska tala under rubriken Att formge ett barn på fredag. Se hela programmet här!

söndag 20 mars 2011

Intervju med Gunilla Bergström

I torsdagens avsnitt av TV-programmet Gokväll intervjuade Pekka Heino bilderboksskaparen Gunilla Bergström. De pratade förstås allra mest om Alfons Åberg. Se hela intervjun här!

Lennart Hellsing-priset 2011

Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris 2011 tilldelas författaren Leif Klitze för texten i boken Siimar till sjöss (Hazel Hill House). Illustrationerna är gjorda av Lisbeth Gustavsson.

Priset instiftades i samband med Lennart Hellsings 90-årsdag 2009. Det ska tilldelas en författare vars verk publicerats i svenskt original föregående utgivningsår. Enligt jubilarens direktiv ska det ges:

”Till den som vet
att utan poesi
är språket utan liv
och livet utan blomma.”

Prissumman är 20 000 kronor och mottagaren får dessutom en Hellsingsignerad kudde och ett diplom målat av Fibben Hald. Priset utdelas vid en ceremoni på Svenska barnboksinstitutet den 13 april klockan 18.00.

Tidigare års pristagare är Erik Magntorn för Visst finns det drakar! och Lotta Olsson för ABC-boken Zucchini till en tax.

torsdag 17 mars 2011

Nya medlemsförmåner

Numera har du som är medlem i Barnboksbildens Vänner inte bara 20% rabatt i konstmuseets butik, utan även 10% rabatt i Röhsska museets och Göteborgs stadsmuseums butiker vid uppvisande av medlemskort! Läs mer om hur du blir medlem på vår informationssida!

lördag 12 mars 2011

Söta sagor, dramatiska drömmar och ovanliga vardagar


VÄLKOMMEN till BARNBOKSBILDENS VÄNNERS ÅRSMÖTE

Torsdagen den 24 mars kl 18.30 på Göteborgs konstmuseum

Vi börjar med årsmötesförhandlingar som traditionsenligt leds av Margita Björklund.

Efter detta kommer Philippa Nanfeldt, intendent på Göteborgs konstmuseum, att ge en exposé i ord och bild över de donationer, som föreningen under 20 år gjort till konstmuseet. Samlingen består i dag av drygt 2.000 bilder av ett 60-tal olika nordiska konstnärer. Det blir ett axplock ur denna samling, vars äldsta nummer är ett försättsblad av Elsa Beskow till Blommornas bok 1905 och det senaste är danskan Lilian Brøggers Det tokiga katthuset från 2007. Se listan över alla de donationer som Barnboksbildens Vänner har gjort genom åren här!

Efter föreläsning och boklotteri samlas vi i den moderna avdelningen och äter en god sallad med ett glas vin samt kaffe och tårta. Kvällen kostar för medlemmar 130 kr, för gäster 150 kr och för studenter 80 kr.

Anmälan senast tisdag 22 mars till Margaretha Dahlström, tel 031-16 93 70 eller e-post mg.dahlstrom[at]comhem.se eller Frida Lax i Bokskåpet, tel 031-306 30 00 eller e-post frida[at]bokskapet.se

Väl mött!
Styrelsen

Bild: Ur ABC med Rut och Knut av Stina Wirsén.

Pija Lindenbaums bildvärld på Bror Hjorts Hus

Från och med idag kan du se Pija Lindenbaums originalillustrationer på Bror Hjorts Hus i Uppsala. Utställningen Bland älgbrorsor och fårskallar innehåller huvudsakligen bilder från Pija Lindenbaums egna böcker under 2000-talet. Även illustrationer från klassikern Else-Marie och småpapporna visas.


Utställningen pågår t.o.m. den 25 april. Läs mer här!

lördag 5 mars 2011

Bokprovning

På tisdag börjar den årliga bokprovningen på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm. Statistik, trender och tendenser över barn- och ungdomsbokutgivningen 2010 presenteras. Bokprovningen pågår t.o.m. den 14 april.

Bokprovningsturnén går i år till Kalmar 15 mars, Malmö 16 mars, Falun 21 mars och Härnösand 22 mars.

Läs mer här!