lördag 21 maj 2011

Emblas universum

Från och till under en månad har jag läst Emblas universum av Majken Pollack och Sara Lundberg (Alvina förlag, 2011), som i dag var på Bokskåpet, eftersom det var vernissage för bilderna ur Emblas universum och ur Sara Lundbergs egna bok Sommar. Jag fick ett intressant samtal med upphovsmakarna till Emblas universum om deras bok. Därför var jag en aning vimmelkantig när jag lämnade affären då samtalet hade fått mig i kontakt med mina egna kreativa processer, men också öppnat ett ospecificerat minne, i form av en känsla, från min egen barndomslek. För Emblas universum handlar om den kreativaste processen av dem alla, nämligen om leken.

Boken handlar om Embla som är på sitt rum och bygger en rymdraket som hon vill resa i väg med. Hennes lillasyster försöker vara med i leken, men Embla vill inte ha med henne. Mamman försöker övertyga Embla om att lillasystern skall få plats. Men tillsist får Embla sin vilja igenom. När hon väl är ensam så längtar hon efter systern. Tillsammans gör de slutligen en fantastisk rymdresa.

Det finns många intressanta perspektiv i boken. Där finns mamman som försöker ta sig in i bilden, men som är för stor för rummet och verkar tillhöra en annan verklighet. En fin mamma, som känns trygg och rättvis, även om hon inte förstår sig på leken. Men mamman är också en kvinna som ser ut att vara fångad i sig själv, med en betydande övervikt och en kasslernätsliknande klänning och en hals som är extra lång (för att göra sig hörd?) Det är en kvinna man känner igen, som är trygg och bra för barnen, men som i hela sin uppenbarelse ropar efter befrielse.

Bilderna är gjorda i blandteknik och collage. Illustrationer från barnrummet visar en konkret miljö medan andra uppslag helt är utan koppling till det ursprungliga rummet. Det är bilder från leken och Emblas försvar för att få mamman att förstå att systern inte får plats i leken. Det är i de illustrationerna som boken kommer loss och blir något speciellt, kanske för att de symboliserar lek och den fria tanken, bortom det klart rationella, eller helt enkelt det spännande.

Embla är också väldigt tydlig i illustrationerna. Hon utstrålar en beslutsamhet över att nå det äventyr hon slutligen kommer till, även om premisserna inte var dem hon först räknade med.

/Karin

lördag 14 maj 2011

Om Bladslottet, ett nytt förlag




Solägget är vår medlemstidning. I senaste numret kan man läsa en intervju med Johan Gadfors en av personerna bakom det nya förlaget Bladslottet. Samma artikel kommer här som ett smakprov för er som ännu inte är medlemmar:

När vi startade Bladslottet, en imprint till förlaget Bladstaden, var den
enkla men krävande idén att producera barnböcker där de
konstnärliga dimensionerna fick vara styrande. Vi ville ha stora
bildytor, finare papperskvalitet än det vanliga och anlitade konstnärer
snarare än illustratörer. Målet var bilderböcker som skulle vara ett
mellanting mellan konstbok och barnbok. På motsvarande sätt ville vi
arbeta med en stark språklig närvaro. De textförfattare som
medverkar i vår utgivning för barn har alla även arbetat med språkligt
utforskande verk för en vuxen publik. I grund och botten har vi en
mycket stor tilltro till barnen som läsare, lyssnare, tänkare och
upplevare. Som barn ställs man ständigt inför situationer som man är
ny inför, och där man inte förstår riktigt allt. Vi tror att detta skapar en
kombination av lyhördhet och kreativitet, vilket är utmärkta
egenskaper i mötet med en bok.


Men våra barnböcker är inte bara till för barn. En grundtanke har varit
att göra böcker som ger behållning även för den vuxne läsaren. Vi
tror att detta är särskilt viktigt när det gäller böcker som i första hand
är tänkta som högläsningsböcker. För att kunna förmedla lust och
entusiasm till den lilla lyssnaren måste den stora läsarens egna
nyfikenhet väckas, både genom text och bild. Vi på förlaget gillar barn,
men vi gillar också poesi, konst och filosofi. Framförallt tror vi att man
kan blanda dessa ingredienser.

I början av sommaren kommer vi med två nya böcker. ”Plocka
bumlingbaluns – poesi för små” av Lisa Schmidt, poet och initiativta-
gare till Bladslottet, är ett utforskande av de makroskopiska världar
man kan finna i naturen, någonstans i skärningspunkten mellan
upptäckande, utforskande och fantasi. Sommarens andra titel, ”Sjung
den” är skapad av Göteborgsbaserade duon Sara Hallström och
Vanja Larberg. Textförfattaren Sara Hallström har i likhet med Lisa
Schmidt tidigare uppmärksammats för sin lyrik för den vuxna publiken
och debuterar här som barnboksförfattare. Titeln kommer från ett
barn som var övertygat om att varje föremål hade en egen sång, och
det är med detta perspektiv de närmar sig stadens rum.

Mer finns att läsa på Bladslottets hemsida

söndag 8 maj 2011

Handlar böckerna om Herman om det ofattbara?

Stian Hole är en norsk illustratör och barnboksförfattare som skrivit tre böcker om Herman (eller Garmann som han heter på orginalspråk). Hole har ett väldigt speciellt bildspråk, helt skapat i datorn med fotografier och illustrationer sammanfogat till drömska bilder. Den första boken som heter Hermans sommar , tog de svenska kritikerna med storm. Historien om böckerna Herman och barnen på biblioteket där jag arbetar kräver sitt eget blogginlägg. Men det är böcker som kräver en del av sina läsare och fungerar bäst för barn från sex år. Men kanske är det hos nio och tioåringana som böckerna hittat sina största fans, eftersom det är så häftiga illustrationer. Det är bilder som fungerar som ett slags befriare för de som tidigare trodde att de visste vad en bilderbok gick ut på.

Enligt mig är Herman och eldsvådan en mellanbok där den nyss framkomna traditionen från Hermans sommar fördjupades. Med Hermans hemlighet revolutionerar Stian Hole än en gång bilderboken. Jag har läst boken några veckor nu och försökt komma på något vettigt att skriva, men det är inte lätt, för detta liknar inte något annat. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att de teman som jag ser i alla Herman böckerna, men framförallt i den sista, är Det ofattbara.

Bilden från skolgården är ett myller av barn, men Herman håller sig lite vid sidan av, han är rädd och inte den som vet precis hur man skall göra för att vara självklar och eller hur han skall göra för att slippa bli ifrågasatt av de barn som han är rädd för.

I centrum står tvillingarna Hanna och Johanna. De går först i syttende maj tåget, före fanbäraren, som är Elvis Presley.
På festplatsen när de gått tåget befinner han sig plötsligt på ett äventyr med Johanna, den snälla av tvillingarna. Tillsammans söker de sig till en plats i skogen, i flykt från den elakare tvillingen. De hittar vad de tror är resterna av en rymdkapsel och de hittar varandra. Men Hanna ligger där och lurar, hotar att avslöja deras hemligheter.

Det ofattbara illustreras exempelvis av att inte vara självklar på skolgården, rymdkapseln, av stjärnhimlen, kärleken till Johanna, att inte förstå hur tvillingarna kunde bli så olika, om drömmar, fantasier och om vad som gör en hemlighet så spännande. Men framför allt illustreras det ofattbara av bildspråket. En djärv gissning är att om det kommer en fjärde bok om Herman så handlar den om Hanna. För Herman är en sökare.
/Karin

lördag 7 maj 2011

Maj Fagerberg kommer till vårmötet!

VÄLKOMMEN till BARNBOKSBILDENS VÄNNERS VÅRMÖTE Tisdagen den 24 maj kl 19.00 är vårens årsmöte med Maj Fagerberg.
"SAGANS SKOG OCH FLORAS ÄNGAR" är rubriken på kvällens föredrag, som hålls av illustratören och författaren Maj Fagerberg.Ni som hört Maj förut vet med vilken entusiasm och kärlek hon berättar om sitt arbete och om allt som växer.
Efter föreläsningen samlas vi i nedre våningen – kanske i trädgården – och äter smörgås- tårta med ett glas vin samt kaffe och Majkaka. Kvällen kostar för medlemmar 130 kr, för gäster 150 kr och för studenter 80 kr. Som vanligt har vi boklotteri.
Anmälan senast måndag 23 maj till Margaretha Dahlström, tel 16 93 70 eller e-post mg.dahlstrom@comhem.se eller Frida Lax i Bokskåpet, tel 306 30 00 eller e-post frida@bokskapet.se
Vi ses på gamla Hovrätten, nuvarande Göteborgs universitet, Olof Wijksgatan 6,
vid Näckrosdammen. Som vanligt så här års är det spännande om vi får se magnolian på gården blomma. I år är väl chanserna stora.