onsdag 30 november 2011

Sara Gimbergsson

Illustratören Sara Gimbergsson har i år tillsammans med författaren Lilian Edvall publicerat bilderboken Zenobia tappar bort sig (B Wahlströms förlag). Gimbergsson och Edvall har tillsammans tidigare kommit ut med bilderböckerna om Kaninen. Jag skulle vilja påstå att deras gemensamma stil kännetecknas av att vara vardagsnära och lättillgänglig, utan att vara banal eller enkel. Ambitionen tycks vara att på stilfullt allvar skildra barns vardagsdramatik. Så även i berättelsen om Zenobia. Men där finns ett ord jag hakar upp mig på. Det är ordet festival. Man får läsa att Zenobia är på festival. Fast illustrationerna tyder på att hon snarare befinner sig på en marknad. Nog är det skillnad på festival och marknad?

Det är en dramatisk berättelse om Zenobia som är runt fyra fem år och plötsligt tappat bort sina släktingar. Hon blir omhändertagen av några ungdomar. Polisen kommer till hjälp men problemet är att ingen saknar Zenobia. I det lyckliga slutet visar det sig att familjen delats upp i två grupper och den enda gruppen tror Zenobia är med den andra och vice versa.

Illustrationerna blir spännande när de skildrar Zenobias rädsla då hon begriper att hon kommit bort. Hon står i mitten av gående vuxna som blivit till skuggor och siluetter. Annars är illustrationerna välgjorda men inte särskilt speciella. Trots att boken inte hör till de konstnärligt mest intressanta bilderböckerna så är det definitivt en bok som tar barns upplevelser på allvar. Det här är en bok som utan vidare kan nå många barn, vilket är bra. Olika bilderböcker måste kunna få ha olika syfte.

/Karin


måndag 21 november 2011

Adventsmöte!






















När decembermörkret smyger på oss, möts vi i värmen inomhus och njuter av julens alla dofter, lussekatter, glögg, pepparkakor, klementiner och förstås godis.

Efter att ha försett oss med allt detta, slår vi oss ner och lyssnar till kvällens föreläsning av Isabella Nilsson, chef för Göteborgs konstmuseum. Hon kommer att berätta för oss om konstnären och författaren Jan Lööf, som häromdagen fick Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-stipendium och dessutom är högaktuell genom den framgångsrika utställningen på Göteborgs konstmuseum.

Boklotteri

Vi säljer julkort, böcker och andra möjliga julklappar. Efter föreläsningen äter vi, som traditionen också bjuder, en skinksmörgås och öl/vatten. Vi träffas på Kulturhuset Kåken, f d Härlanda fängelse, Kålltorpsgatan 2. (Spårvagn 1 eller 3 eller buss 17, hlpl Stockholmsgatan.)

Adventsmötet kostar 150 kr för medlemmar, för gäster 170 kr och för studenter 100 kr. Anmälan senast tisdag 6 december till Margaretha Dahlström, tel 16 93 70eller e-post mg.dahlstrom@comhem.se eller Frida Lax i Bokskåpet, tel 306 30 00eller e-post frida@bokskapet.se

Väl mött! Styrelsen

tisdag 15 november 2011

Jan Lööf får Astrid Lindgren priset 2011

Jan Lööf tilldelas Astrid Lindgren priset för 2011 med motiveringen:

”Ett författar- och konstnärskap med ett eget detaljrikt universum befolkat av originella karaktärer och där uppfinningsrikedom och äventyr går hand i hand med teknik och funktion. Jan Lööfs magiska värld smälter samman fantasi och realism och utgör en oemotståndlig lockelse för såväl stora som små läsare”.

För oss som vänförening till Konstmuseet i Göteborg så känns det extra kul att priset kom just i år då det just nu pågår en Jan Lööf utställning på Konstmuseet i Göteborg.
I ett av grannhusen till konstmuseet, dv.s Göteborgs stadsbibliotek har man hängt på Jan Lööf-temat Här tipsar barnbibliotekarien Sarah Markensten om sina favoriter bland Jan Lööf böckerna:

Jag har också försökt hitta ett klipp med Jan Lööf själv, men det gick inte så bra. I alla fall inte något klipp där han pratar om sina böcker. Men håll till godo, här ser ni Jan Lööf spela saxofon på Mosebacke tidigare i år:
/Karin

söndag 13 november 2011

Øyvind Torseter

Den norska bilderboken som på svenska heter Ge Järnet, Ina med text av Tore Renberg och illustrationer av Øyvind Torseter (Kabusa förlag 2011) utsågs av norska kulturdepartementet som 2010 års bästa barn och ungdomsbok.

Torseter har en säregen stil där han blandar tekniker som teckning, digitala bildtekniker och trediminesionella miljöer. Vissa av bokens uppslag ger intryck av att delvis eller helt vara uppbyggda av pappersmodeller. Det är just pappersklippen som gör boken unik. Jag har aldrig sett något liknande. Illustrationerna ger lika mycket intrycket av att vara autentiskt uppbyggd miljöer som bokuppslag.

Det är en berättelse om syskonkärlek. Ina är storsystern som tar med sin lillebror Hasse ut med yxan för att gå till skogs och hugga ett stort träd. Hasse är inte särskilt gammal än. Han snubblar och kan bara ett fåtal ord. Han bidrar till dialogen genom att hela tiden säga Och traktor. I slutet av berättelsen, när Ina äntligen får svinga yxan mot det stora trädet, dyker det också upp en traktor. Jag upplever berättelsen som syskonens lek, en gemensam fantasi. Systern berättar för lillebror som tjatar om att få med traktorn i berättelsen. Det är charmerande och förmodligen enkelt att relatera till för de flesta barn.

Syskonen beger sig ut på ett farligt äventyr med yxa över en is alldeles ensamma och träffar på skogens alla djur. En farlig örn cirkulerar över dem när de går på isen. En björn, en älg, ett lodjur, en varg och många fler djur gör dem plötsligt sällskap. Att boken ges ut i Sverige gläder mig med tanke debatten om den nymoraliska vågen inom barnlitteraturen som pågick för några år sedan. . Vi får hoppas att de svenska föräldrarna inte förskräcks över yxor, björnar och ensamma barn på isar. För det handlar om att låta fantasin blomma och leka med det farliga. Men också att genom utmanande tankar bygga förnuftet. Berättelser måste få vara berättelser och inte instruktionsböcker för det perfekta livet.
/Karin


söndag 6 november 2011

Memmo och Mysen söker efter färger

En förenklad definition mystik är att säg att en mystikern söker efter gudomlig närvaro. Jag är ateist men brukar mena att det är samma sak jag känner när jag tycker mig komma i kontakt med något evigare än oss människor som enskilda individer, som en solnedgång, ett hav eller en nyfödd varelse. En mystiker kan man definiera som någon som på olika sätt letar efter sammanhang som kan ge förnimmelse av något större, som vissa väljer att kalla gudomligt.

Jag menar att den största gruppen mystiker vi har, som med enastående uthållighet, vetgirighet och glädje utforskar världen är de fyraåriga barnen. Det är just upptäckarivern hos dessa barn som Emma Virke tar tillvara i sin nya bok Memmo och Mysen söker efter färger av(Alvina förlag 2011) .

Det är en på bilderbok på rim där barnet Memmo mitt i natten packar sin ryggsäck och tar med sig nallen Mysen för att ge sig ut för att upptäcka världen och dess färger. Handlingen utspelar sig från natt till natt. Ljuset och färgerna tar sig sakta in och sedan bort från berättelsen.

Emma Virke använder samma collageteknik som tidigare. Färgerna är i fokus och tydliggörs genom kontraster. Illustrationerna håller ihop men överraskar, det ena uppslaget kan inte förutspå det andra. Därför tycker jag också berättelsen speglar ett slags lycka över tillvarons oändliga variationsmöjligheter. Eller en hyllning till färgrikedomen.


Memmo och Mysen är väldigt intressanta personligheter. Det händer något med deras ansiktsuttryck på varje bild och det ger berättelsen spänning. Texten i boken fungerar, för berättelsen framåt, men är inte lika speciell som illustrationerna, men därmed inte sagt att det är dåligt skrivet.

/Karin




















torsdag 3 november 2011

2011 års Emilpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelas Gunilla Bergström

Gunilla Bergström tilldelas i år Emilpriset till Astrid Lindgrens minne. Juryns motivering lyder:
Med värme och humor och genom ett särpräglat bildspråk har hon skapat gestalter som Alfons Åberg, Milla och Bill och Bolla och visar genom dem en djup förståelse för barnets egenart. Mot grundtryggheten i böckerna om Alfons och hans kompis Milla står den växling mellan sorg och glädje som kännetecknar stämningen i Ramsor och tramsor om Bill och Bolla och Tokigt och klokigt, böcker som är inspirerade av Gunilla Bergströms utvecklingsstörda dotter.


Prisset delas ut den 26 november och prissumman är 30 000 kronor. En länk till Alfons Åbergs hemsida finns här.



En fin intervju med Gunilla Bergström
Gunilla Bergström berättar om sin senaste Alfons bok