onsdag 27 november 2013

Vännerna bjuds in på visning av Hedenhösutställningen

I dag invigs utställningen med Barna Hedenhös på Göteborgs konstmuseum. Torsdagen den 5 december klockan 18.00 är Barnboksbildens vänner inbjuden på en visning tillsammans med enhetschef Anna Hylte. Varmt välkomna!
/Karin

söndag 24 november 2013

Adventsmöte

Årets adventsmöte äger rum tisdagen den 3 december klockan 19.00 på Kulturhuset Kåken.

Föreläsare är Elina Druker, forskare vid Stockholms universitet och medlem i ALMA-juryn. Hon kommer att berätta om bilderbokskonstnären Eva Billow som var särskilt produktiv under 1940-50- talet, en spännande och nyskapande period inom svensk bilderbokshistoria.

Elina Druker har skänkt förstaupplaga av Eva Billows Hallondoft som blir stjärnvinst i boklotteriet.

Efter föreläsning blir det traditionsenligt skinksmörgås, öl/vatten. Vi har försäljning av böcker, julkort och annat. Kostnad är 150 kronor för medlemmar, 170 kronor för gäster och 100 kronor för studenter.
Anmäl senast söndagen den 1 december till mg.dahlstrom@comhem.se eller till staffan.wennerlund@orgryteharlanda.goteborg.se

Välkomna!

/Karin

söndag 17 november 2013

Barna Hedenhös på Konstmuseet och i julkalendern!

Bilden ingår inte i utställningen.
Det var länge sedan Barna Hedenhös var så i ropet. Årets julkalender i Svt är Barna Hedenhös i Rymden. Vad passar då bättre för Konstmuseet än att göra en utställning av den donation de fick 2010 som innefattade illustrationer från Barna  Hedenhös blir kunglig och Sverige får sin första regering?

I de detaljrika tusch- och akvarellillustrationerna väver Almqvist fyndigt samman femtiotalets politiska förgrundsgestalter med sina populära karaktärer från stenåldersfamiljen Hedenhös. Här möter vi pappa Ben,mamma Knota och barnen Sten och Flisa i ett fantasifullt bildäventyr tillsammans med flertalet av tidens partiledare. 

 I utställningen visas  också originalillustrationer till olika Barna Hedenhös-berättelser och ett urval av Bertil Almqvists satiriska vecko-kommentarer ”På tapeten” som publicerades i Aftonbladet under närmare trettio års tid. 

Utställningen pågår 27 november -12 januari.  1 dec, 5 jan, 6 jan kl 11.30–13 är det julspecial för barn. Då man tittar på utställning och därefter skapar man i Studion. Mer info finns på Konstmuseets hemsida



Här är ett klipp från årets julkalender: 




/Karin

lördag 2 november 2013

Emma Virke och vardagsmagin

Emma Virke har i höst illustrerat två bilderböcker Memmo och Mysen bråkar i vinden (Alvina förlag) där hon är både författare och illustratör, samt Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta (Bonnier Carlsen) där hon illustrerat och Grethe Rottböll författat.

Virke är en av våra unga egensinniga bilderboksförfattare som arbetar med blandteknik. Det är collageteknik med material som tyg, papper och garn i  en blandning av mättade färger och akvarelltoner. Virkes förmåga att lyfta fram sina figurers känslor som fascinerar mig mest.  I allt från glada plastpåsar till skildringen av lyckorus och desperation. Det finns ett djup i hennes gestalters ansikten, något osagt som jag gärna vill veta mer om.


Jag har läst Memmo och Mysen bråkar i vinden ett tag. Men att läsa boken några dagar efter stormen Simone gör läsningen starkare.

Virke bygger upp en samstämmighet i historien mellan Memmo och Mysen och landskapet. Det börjar ljust, lite blåsigt och spännande, blir sedan mörkt och desperat för att sluta i stillsam glädje. En struktur som är evig i naturens växlingar, men som också följer klassisk berättardramaturgi. Kanske för att själen också är ett stycke natur?  En del stormar är svåra att hämta sig ifrån. Annat kan vara besvärligt, men blåser över. Det är sådant jag kommer att tänka på när jag läser den här boken efter att Simone har svept över landskapet.

Virke lyckas lägga an ett utryck för att tilltala barn, vilket kanske den blå nallen Mysen är tydligast exempel på. Det här är en lättillgänglig bilderbok. Samtidigt är det inte svårt att placera henne i en expressionistisk tradition där både Van Gogh och Munch är närvarande.


I Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta beskrivs en pojkes sorg efter sin döda pappa. I den här boken handlar det om att försonas med det svåra ofattbara, en pappa som aldrig kan ersättas. Det är en bok med respekt för det svåra, som låter barnen vara sörjande.

Här är perspektivskiftena intressanta. Boken börjar helt krasst med meningen Jons pappa är död. Illustrationerna är bleka och går i grått. Jon sitter i ett fönster, utanför är en lekpark med barn och föräldrar. Det blir natt och rummet är mörkt, bredvid Jons säng finns en tom röd fåtölj, den pappan brukat sitta i. Vi får följa Jons minnen, med en pappa som var lojal, en pappa som alltid kommer att finnas i Jons hjärta. På sista bilden sitter Jon i den röda fåtöljen med en röd bok i vilken han gjort berättelser om pappan. En röd bok som skall få plats i det svarta hålet i Jons hjärta. Om Memmo och Mysen bråkar i vinden gör magi av vardagen så begripliggör Jon har ett svart hål i sitt hjärta det ofattbara genom att bygga ihop sorgen med vardagsminnen. Emma Virke väjer inte för att skildra det stora i den unga människan.

/Karin