lördag 17 maj 2014

Pappersväxten

Josefin Sundqvist debuterar i vår med bilderboken Pappersväxten (Urax förlag 2014). Jag skulle säga att det är en bok om att upptäcka utanför ramarna.

Berättelsen börjar i skolan där Edgar befinner sig utanför bild. Läraren vill att eleverna ska skriva allt de vet om de vet om abborren. I bilden finns en död fisk som ligger på en bänk.

Edgar går hem. I en av sina burkar har en ett frö, som växer och knakar, som blir en pappersväxt, som tar med honom ut på äventyr. Edgar är ett ensam barn men tack vare pappersväxtens väg blir han vän med Egon.

När jag läser den här boken tänker jag på både på kortfilmer och dikter. Det är laddat och mättat, men inte övertydligt. Det skildrar något ömtåligt som växer sig starkt. Om möjligheten att vara två som ser från samma håll. Pappersväxten är det en bok? Läsandet eller tillblivelsen av en berättelse? Vem är Egon, är han någon som finns i berättelsen, en annan läsare eller något annat?

Illustrationerna går i brun gula skalor. De är spännande och tycks bära på hemligheter. En berättelse om det oexploaterade. Men vart passar den här berättelsen in? Måste den passa in. Kanske är det därför den är bra, för att den inte riktigt passar in, utan kan visa världen från ett annat håll, utanför ramarna. I det ännu inte upptäckta.

När jag läser om Edgar och Egon tänker jag en del på Stian Holes Herman. Det är samma känslighet och sökande efter äventyr, en poetisk dimension som är svår att ta tillvara, för den flyr från definitioner.

Jag önskar att det här är en bok som bara får finnas i klassrummens förskoleklasser. Som kan läsas som godnattsaga för bättre drömmar. Som ska finnas att bläddra i för de mindre barnen bara för att det är bilder som inte vet precis allting, utan söker efter det oväntade.

Av någon anledning kommer jag att tänka på alla berättelser som skrevs om månen innan månbestigningen. Om att upptäcka det som ännu inte är definierat, i sig själv eller i världsalltet.

/Karin

lördag 10 maj 2014

Vårmöte!

Välkommen till vårmötet!

Onsdagen den 21 maj klockan 19.00 träffas vi Gamla Hovrättens lokaler på Olof Wijksgatan 6.
Denna kväll lyssnar vi till Solveig och Martin Hallqvist från Britt G Hallqvist-sällskapet. De kommer att tala om Britt G. Hallqvist - författare, mor och svärmor.


Lotterier, smörgåstårta, kaffe och vin blir det sen. Anmäl er senast den 19 maj till Margaretha Dahlström på mejl mg.dahlstrom@comhem.se eller till Magnus Sjöberg på magnus.sjoberg@afh.goteborg.se

Det kostar 150 kronor för medlemmar, 170 kronor för gäster och 100 kronor för studenter.

En länk till Britt G. Hallqvist sällskapet finns här.

Jag går och undrar hur det kommer vara med magnolian på årets vårmöte. Förra året blommade den så fint utanför fönstret när vi höll vårmöte. Men i år har det varit tidig blomning, så hur blir det?




/Karin