söndag 2 februari 2014

Nathalie Choux och att längta efter ljuset

Det är vinter. Den lilla flickan har drömt att hennes farfar blivit en björn. Björnfarfar tar med sig flickan ner i underjorden för att leta rätt på våren. Underjord är en mullvad deras ciceron. De får veta att våren finns i fröna. Björnfarfar råkar svälja ett frö och flickan lämnar honom sovande under jord. Flickan går hem, frusen och trött. När hon är hemma har våren inte kommit, men det är inte riktigt så kallt och snön har börjat smälta. Nästa dag vet flickan att det ska vara ett träd mitt på ängen och att detta trädet är farfadern, som vuxit upp igen, från fröet han svalde. 

Referenserna till den grekiska myten om Persefone är uppenbara. Men här är det inte flickan som äter utav frukten utan björnfarfadern som stannar kvar. Men i Persefonemyten liksom i min Björnfarfar kommer våren tillbaka när flickan återvänder till ovanjorden. Det är en bok om sorgens landskap.

Illustrationerna är tecknade i krita och och blyerts. Barnet är stiliserad, lite mangalik, men samtidigt uppenbart i en fransk tradition, med stora ögon och ett huvud som är en dryg tredjedel av kroppen. Det finns bilder där flickan är i samspel med björnfarfadern och modern, men på resan i naturen, ner i underjorden är hon betraktande. Hon har med sig en ficklampa, som sedan slutligen lämnar i underjorden när hon tagit avsked från sin insomnade björnfarfar.


Flickans betraktande speglar väl en del av sorgens ansikte, att inte riktigt kunna delta, att var tyngd av något osynligt. Ficklampan blir symbol för den mänskliga förmågan att krångla till, att se oss som något utanför själva naturen, som istället söker stöd i kulturen, exempelvis i Persefonemyten eller av en ficklampa.  Det är en vacker berättelse som svarar på sin egen kritik. Bilden av mamman och dottern uppfyller så väl alla normer, de är söta, välkammade och prydliga. Men flickan är modig och vågar sig ner i det mörka för att komma till rätta med det svåra.


Natalie Choux är en av Frankrikes mest erkända illustratörer. Författare till boken är Alex Cousseau. Boken har kommit ut i januari i år på Rabén och Sjögrens förlag.

/Karin