tisdag 17 november 2009

Årets Astrid Lindgrenstipendiater

Den 14 november tilldelades Olof och Lena Landström årets Astrid Lindgrenpris för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Paret Landström är kanske mest kända för sina bilderböcker om pojken Nisse och fåren Bu och Bä. Nisses nya mössa från 1990 var deras första gemensamma bok, som de tilldelades Litteraturfrämjandets stipendium för. Det finns totalt fyra böcker om Nisse. Fåren Bu och Bä har vi träffat på i inte mindre än sju böcker. 2004 gav de ut Fyra hönor och en tupp och i år kom den lilla fina boken Piggor och suggor.

Under 1970-talet gjorde Lena och Olof Landström, tillsammans med Peter Cohen, animerade filmer som har blivit riktiga klassiker: Farbrorn som inte vill va' stor, Kalles klätterträd, Magister Flykt samt Herr Bohm och sillen.

Lena Landström har också gjort egna bilderböcker om de underbara flodhästarna, där En flodhästsaga (1993), var den allra första. Du kan till exempel också se hennes bilder i Veronica Wägners bilderböcker om Orpan.

Olof Landströms bilder kan vi se i en mängd böcker, av bland andra Ulf Stark, Beppe Wolgers, Viveca Lärn, Peter Cohen och Barbro Lindgren. Kanske är Barbro Lindgrens tre ljuvliga böcker om grisen Benny de mest kända.

Astrid Lindgrenpriset instiftades av Rabén & Sjögren redan 1967 och delas ut varje år på Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november. Tidigare pristagare kan du se här. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA, är ett annat pris som du kan läsa om här.


Källor: Rabén & Sjögren och Astrid Lindgren. Översta bilden är från Rabén & Sjögren och Ulla Montan står för foto. Understa bilden på Bu och Bä är från ljud & form.

Inga kommentarer: