tisdag 17 november 2009

Årets Hans Petersonstipendiat

Hans Petersonstipendiet på 50 000 kronor har i år tilldelats författaren och illustratören Thomas Fröhling för boken Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues (Rabén & Sjögren 2009). Motiveringen lyder:

"Med ett rappt, roligt och rytmiskt språk har Thomas Fröhling skrivit en ungdomsbok, vilken han också illustrerat: Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues. Här, med en skön blandning av prosa och poesi och med härlig humor, beskriver han bland annat den första kärleken, med dess bekymmer och sötma, väl igenkännlig för alla som drabbats. Huvudpersonens stora intresse för rap och hans relation till kompisarna är också centrala teman. Allt detta gör Thomas Fröhling till en värdig Hans Petersonstipendiat 2009."

Thomas Fröhling debuterade som ungdomsförfattare med första boken om Steve, Kung Steves självlysande hip hop bibel, förra året. I år är han också aktuell med Den fina prinssessan (Natur & Kultur), där han står för bilderna och Petter Lidbeck för texten. Här kan du läsa om boken, bilderna, Thomas arbete och tävlingen som han var en av vinnarna i.

Läs också mer om Thomas Fröhling här.


Källor: Rabén & Sjögren och Natur och Kultur. Bilderna är från Rabén & Sjögren. Fotot på Thomas är taget av Jenny Hallengren.

Inga kommentarer: