torsdag 18 november 2010

Barnboksakademin

Har du hört talas om Barnboksakademin? Det är en ideell förening vars syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. De arbetar på flera olika områden, genom att t.ex. uppvakta makthavare och anordna seminarier för bibliotekarier och lärare.

Barnboksakademin grundades 1989 och har precis som Svenska Akademien arton stolar. På dessa arton platser sitter författare och illustratörer som arbetar med barn- och ungdomsböcker, men till skillnad från Svenska akademien väljs de inte på livstid utan kan själva begära utträde när de så önskar.

I maj varje år delar Barnboksakademin ut Eldsjälspriset ”till en person eller grupp som med särskild entusiasm och energi har verkat för att barn och ungdomar ska komma i kontakt med bra litteratur eller som på annat sätt bidragit till att väcka deras insikt om språkets betydelse”. Priset har delats ut sedan 1990, bl.a. till Katarina Dorbell (som har skapat och är ansvarig för Barnens bibliotek), litteraturvetaren och kritikern Lena Kjersén Edman, vår egen ordförande Margaretha Dahlström och nu senast läraren och författaren Kalle Güettler. Pristagaren får ta emot 10 000 kronor, ett diplom utformat av Gunna Grähs samt en hattstuga gjord av Sven Nordqvist.

Sedan några veckor tillbaka skriver ledamöterna i Barnboksakademin krönikor på hemsidan varje vecka. Den här veckan har Ulf Nilsson skrivit om att vara författare och om att skriva. Tidigare har bl.a. Katarina Kieri och Åsa Lind skrivit krönikor. Surfa genast dit och läs!

Inga kommentarer: