onsdag 17 november 2010

Priser, priser, priser

Det har delats ut fler priser på sistone. Barnbokskaparen Pija Lindenbaum har fått Emilpriset till Astrid Lindgrens minne för sitt "lysande och egensinniga sätt att med humor och originalitet smälta samman text och bild till en unik enhet". Emilpriset delas varje år ut av Smålands Akademi för barnkulturella insatser i Astrid Lindgrens anda. Prissumman är 30 000 kronor. Tidigare pristagare är bl.a. Johanna Thydell, Eva Eriksson, Per Gustavsson och Barbro Lindgren.

Författaren JK Rowling har fått det nyinstiftade danska H.C. Andersen-priset för sina sju böcker om Harry Potter. Böckerna har sammanlagt sålts i mer än 400 miljoner exemplar och översatts till många språk. Priset delades ut i Andersens hemstad Odense och prissumman om 500 000 danska kronor går till hennes egen välgörenhetsfond. I priset ingår också en bronsskulptur som föreställer den fula ankungen. Priset är insitiftat av H.C. Andersen litteraturpriskommitté som är ett privat iniativ. Prissumman är insamlad från sponsorer. H.C. Andersen-medaljen är ett helt annat pris. Det har delats ut av IBBY sedan 1956.

För några veckor sedan tilldelades Eva Funck Beskow kunskapspriset i kategorin "Svenska folkets kunskapsspridare 2010" för sina "funkarprogram" i TV. Kunskapspriset delas ut av Nationalencyklopedin med partners och belönar olika kunskapsspridare som bidrar till att göra Sverige lite klokare. Prissumman är totalt 1,5 miljoner kronor och fördelas på sex olika kategorier.

Tidigare i höstas tilldelades journalisten och författaren Christina Wahldén Teskedsordens pris för I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Priset består av ett diplom, en tesked i silver och 10 000 kronor. Det delas ut av Stiftelsen Teskedsorden som Tidningen Vi instiftade 2006 i syfte att uppmuntra dem som "med ord och handling bidrar till respektfull dialog mellan människor och river murar av etnicitet, social ställning, ålder, kön, religion eller politik".

På bokmässan delades priset till årets barn- och ungdomsdeckare ut. Priset heter Spårhunden och är instiftat av tidskriften Jury. Det har delats ut sedan 2002. I år var det Magnus Ljunggren som fick det för boken VM-sommar.

Ett annat pris som vi inte har nämnt är Barnens Romanpris som i år tilldelades Lin Hallberg för Adzerk - den vita hingsten. Barnens Romanpris är Sveriges Radios nyinstiftade litteraturpris för böcker som vänder sig till barn 9-12 år. Det delas ut av en barnjury och prissumman är 30 000 kronor.

I somras tilldelades också Lennart Hellsing Albert Engström-priset 2010. Priset består av Bo-Kenneth Knutssons trästatyett, gjord efter Albert Engströms teckning ”Kolingen i midsommarhagen” från 1904.

Bild: Emil i Lönneberga av Björn Berg. Lånad från Astrid Lindgren.

Inga kommentarer: