fredag 26 november 2010

Julsamling på KONSTOCHFOLK

I morgon, lördagen den 27 november, är det vernissage på KONSTOCHFOLK i Stockholm. Fyra svenska illustratörer ställer ut sina alster. De fyra är Kristina Digman, Moa Hoff, Stina Wirsén och Camilla Lundsten. Förutom originalillustrationer finns tryck, böcker och andra produkter att beskåda. Utställningen pågår till och med den 22 december.

Bild: Kristina Digman

onsdag 24 november 2010

Adventsmöte 2010


VÄLKOMMEN till BARNBOKSBILDENS VÄNNERS ADVENTSMÖTE
Måndagen den 6 december kl 19.00

I mörk adventstid möts vi, tänder ljus och njuter av värmande glögg och varandras sällskap. Ni inbjuds denna kväll till julens alla dofter, glögg, lussekatter, pepparkakor, klementiner och godis.

Efter detta lyssnar vi till kvällens förläsning med rubriken
Min väg till mina böcker - mest om Linnea, Alice och Vendela

Kvällens föreläsare är författaren Christina Björk och bakom de tre namnen döljer sig hennes boktitlar Linnea i Målarens Trädgård med bilder av Lena Anderson samt Sagan om Alice i verkligheten och Vendela i Venedig, de båda senare illustrerade av Inga-Karin Eriksson. Bilderna till Linnea i Målarens Trädgård var de första originalen Barnboksbildens Vänner köpte in och donerade till Göteborgs konstmuseum 1990.

Efter föreläsningen blir först boklotteri och sedan intar vi traditionellt skinksmörgås och öl/vatten.

Vi träffas på Kulturhuset Kåken, f d Härlanda fängelse, Kålltorpsgatan 2.
Spårvagn 1 eller 3 eller buss 17 hlp Stockholmsgatan.
Kalaset kostar för medlemmar 120 kr, för gäster 140 kr och för studenter 70 kr.

Anmälan senast lördag 4 december till Margaretha Dahlström, tel 031-16 93 70 eller e-post mg.dahlstrom[at]comhem.se eller Frida Lax i Bokskåpet, tel 031-306 30 00 eller e-post frida[at]bokskapet.se

Väl mött!
Styrelsen

måndag 22 november 2010

Augustpriset 2010

I kväll delas Augustpriset ut. I kategorin barn- och ungdomslitteratur har Jenny Jägerfeld precis tagit emot pris för sin ungdomsroman Här ligger jag och blöder.

Förutom att skriva böcker och krönikor arbetar Jenny Jägerfeld som psykolog. 2006 debuterade hon med romanen Hål i huvudet.

Har du läst någon av hennes böcker? Vad tyckte du om den/dem?

söndag 21 november 2010

Wild Thing

"Once a little boy sent me a charming card with a little drawing on it. I loved it. I answer all my children’s letters — sometimes very hastily — but this one I lingered over. I sent him a card and I drew a picture of a Wild Thing on it. I wrote, “Dear Jim: I loved your card.” Then I got a letter back from his mother and she said, “Jim loved your card so much he ate it.” That to me was one of the highest compliments I’ve ever received. He didn’t care that it was an original Maurice Sendak drawing or anything. He saw it, he loved it, he ate it."

- Maurice Sendak

Bild: Ur Till vildingarnas land av Maurice Sendak

torsdag 18 november 2010

Barnboksakademin

Har du hört talas om Barnboksakademin? Det är en ideell förening vars syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. De arbetar på flera olika områden, genom att t.ex. uppvakta makthavare och anordna seminarier för bibliotekarier och lärare.

Barnboksakademin grundades 1989 och har precis som Svenska Akademien arton stolar. På dessa arton platser sitter författare och illustratörer som arbetar med barn- och ungdomsböcker, men till skillnad från Svenska akademien väljs de inte på livstid utan kan själva begära utträde när de så önskar.

I maj varje år delar Barnboksakademin ut Eldsjälspriset ”till en person eller grupp som med särskild entusiasm och energi har verkat för att barn och ungdomar ska komma i kontakt med bra litteratur eller som på annat sätt bidragit till att väcka deras insikt om språkets betydelse”. Priset har delats ut sedan 1990, bl.a. till Katarina Dorbell (som har skapat och är ansvarig för Barnens bibliotek), litteraturvetaren och kritikern Lena Kjersén Edman, vår egen ordförande Margaretha Dahlström och nu senast läraren och författaren Kalle Güettler. Pristagaren får ta emot 10 000 kronor, ett diplom utformat av Gunna Grähs samt en hattstuga gjord av Sven Nordqvist.

Sedan några veckor tillbaka skriver ledamöterna i Barnboksakademin krönikor på hemsidan varje vecka. Den här veckan har Ulf Nilsson skrivit om att vara författare och om att skriva. Tidigare har bl.a. Katarina Kieri och Åsa Lind skrivit krönikor. Surfa genast dit och läs!

onsdag 17 november 2010

Ingela P Arrhenius ställer ut

Just nu ställer Ingela P Arrhenius ut på Designgalleriet i Stockholm. Hon är känd som illustratör till bilderböcker som Elvis nya lillebror går inte att stänga av, Sanders sandaler och Kjell och jag har ont i halsen. Utställningen innehåller böcker, affischer, kort, tyger och mycket annat. Den pågår till och med den 27 november. Du kan se bilder från vernissagen här.

Bild: Ingela P Arrhenius.

Priser, priser, priser

Det har delats ut fler priser på sistone. Barnbokskaparen Pija Lindenbaum har fått Emilpriset till Astrid Lindgrens minne för sitt "lysande och egensinniga sätt att med humor och originalitet smälta samman text och bild till en unik enhet". Emilpriset delas varje år ut av Smålands Akademi för barnkulturella insatser i Astrid Lindgrens anda. Prissumman är 30 000 kronor. Tidigare pristagare är bl.a. Johanna Thydell, Eva Eriksson, Per Gustavsson och Barbro Lindgren.

Författaren JK Rowling har fått det nyinstiftade danska H.C. Andersen-priset för sina sju böcker om Harry Potter. Böckerna har sammanlagt sålts i mer än 400 miljoner exemplar och översatts till många språk. Priset delades ut i Andersens hemstad Odense och prissumman om 500 000 danska kronor går till hennes egen välgörenhetsfond. I priset ingår också en bronsskulptur som föreställer den fula ankungen. Priset är insitiftat av H.C. Andersen litteraturpriskommitté som är ett privat iniativ. Prissumman är insamlad från sponsorer. H.C. Andersen-medaljen är ett helt annat pris. Det har delats ut av IBBY sedan 1956.

För några veckor sedan tilldelades Eva Funck Beskow kunskapspriset i kategorin "Svenska folkets kunskapsspridare 2010" för sina "funkarprogram" i TV. Kunskapspriset delas ut av Nationalencyklopedin med partners och belönar olika kunskapsspridare som bidrar till att göra Sverige lite klokare. Prissumman är totalt 1,5 miljoner kronor och fördelas på sex olika kategorier.

Tidigare i höstas tilldelades journalisten och författaren Christina Wahldén Teskedsordens pris för I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Priset består av ett diplom, en tesked i silver och 10 000 kronor. Det delas ut av Stiftelsen Teskedsorden som Tidningen Vi instiftade 2006 i syfte att uppmuntra dem som "med ord och handling bidrar till respektfull dialog mellan människor och river murar av etnicitet, social ställning, ålder, kön, religion eller politik".

På bokmässan delades priset till årets barn- och ungdomsdeckare ut. Priset heter Spårhunden och är instiftat av tidskriften Jury. Det har delats ut sedan 2002. I år var det Magnus Ljunggren som fick det för boken VM-sommar.

Ett annat pris som vi inte har nämnt är Barnens Romanpris som i år tilldelades Lin Hallberg för Adzerk - den vita hingsten. Barnens Romanpris är Sveriges Radios nyinstiftade litteraturpris för böcker som vänder sig till barn 9-12 år. Det delas ut av en barnjury och prissumman är 30 000 kronor.

I somras tilldelades också Lennart Hellsing Albert Engström-priset 2010. Priset består av Bo-Kenneth Knutssons trästatyett, gjord efter Albert Engströms teckning ”Kolingen i midsommarhagen” från 1904.

Bild: Emil i Lönneberga av Björn Berg. Lånad från Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren-priset 2010

Astrid Lindgren-priset har i år tilldelats författaren Moni Nilsson, känd bland annat för sina härliga böcker om Tsatsiki och nu senast Semlan och Gordon.

Motiveringen lyder:
”för ett omfattande och unikt författarskap som med mycket humor, genuin inkänningsförmåga och stort allvar riktar sig till en vid och viktig läsekrets. Många unga har blivit läsare tack vare fängslande berättelser och ett oförglömligt persongalleri såsom Tsatsiki, Salmiak, Morsan, Spocke, Selma, Oella och Herm.”

Astrid Lindgrenpriset instiftades av Rabén & Sjögren redan 1967 och delas ut varje år på Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november. Tidigare pristagare kan du se här. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA, är ett annat pris som du kan läsa om här.

Bild: Natur och Kultur.

tisdag 16 november 2010

Beskowalmanacka

För alla er Beskowfans därute kan vi tipsa om att man i senaste numret av tidningen Allers (nr 46) får en årsalmanacka för 2011 med Elsa Beskows bilder i. Det fina är att man får sätta upp den redan om ett par veckor, eftersom den börjar med december 2010!

Bild: Bonnier Carlsen.

torsdag 11 november 2010

Pija Lindebaum ställer ut

Just nu ställer Pija Lindenbaum ut sina illustrationer på Nacka konsthall. Pija Lindenbaum är en av Sveriges främsta bilderboksskapare med kända böcker som Siv sover vilse, Lill-Zlatan och morbror Raring, Kenta och barbisarna, Britten och prins Benny samt de tre böckerna om Gittan.

Utställningen pågår t.o.m. den 28 november och du kan läsa mer om den här.

onsdag 3 november 2010

Barnboken nr 2

Nu finns ett nytt nummer av BarnbokenSvenska barnboksinstitutets sida. Barnboken är en tidskrift för barnlitteraturfoskrning och finns sedan i år tillgänglig online som open access. I nya numret kan du bland annat läsa artikeln "Väderkontraktet: plats, miljörättvisa och eskatologi i Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan". Läs Barnboken här!