söndag 10 april 2011

Fira Världsboksdagen 13 april

Vanligtvis så firas världsboksdagen den 23 april, men eftersom det är samma dag som påskafton så firar man i år den 13 april. På bibliotek runt om i landet kommer detta att firas, så det finns stora möjligheter att hitta något roligt. Stadsbiblioteket i Göteborgs firande under världsboksdagen hittar ni här.

Världsboksdagen har sitt ursprung i Katalonien i Spanien där man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Göran genom att man gav en bok till någon man tyckte om. Bokgivaren fick en ros som tack. Inspirerad av denna tradition beslutade Unesco att instifta en världsboksdag och samtidigt uppmärksamma upphovsrätten. Den 23 april är också minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov, Manuel Mejia Vellejo, de la Vega, Laxness, Josep Pia, Manuel Mjia Vallejo m.fl.

Jag funderar på hur man skulle kunna fira världsboksdagen privat. Att ge en bok till någon man tycker om är en idé som fungerar än i dag. Själv kommer jag att skicka böcker till några goda vänner vars födelsedagar jag glömt bort. Men man kunde kanske också pröva att skicka en bok till någon man inte tycker om?
/Karin

Inga kommentarer: