lördag 11 juni 2011

Pekböcker om Sami och Vira

Jag har läst två pekböcker med bild av Maria Nilsson Thore och text av Annika Thore som heter Vira vaknar och Sami somnar. De planerar att ge ut sex pekböcker tillsammans, två om året och alla böckerna presenteras på baksidan av de utkomna pekböckerna.

Thore och Nilsson Thore är syskon och kanske är därför som likheten mellan Sami och Vira är slående? Böckerna kanske handlar om två kusiner? Ja det är sådant som man börjar fundera på när man ser att författare och illustratör har samma efternamn, men kanske inget man tänkt på annars. För böckerna är uppbyggda runt igenkänning, dels genom att böckerna går att koppla till varandra men också för att det handlar om vardagssituationer som barn kan känna igen sig i.

Vira och Sami är brunhåriga barn med stora ögon, även om det visst är skillnader när man tittar närmare. Olika stora ögon, den enas gröna den andras bruna, olika frisyrer. Båda barnen befinner sig i en säng och mönstret på sängkläderna fyller en stor del av bilduppslagen. I boken om Vira finns bara Vira. I boken om Sami skymtar en vuxen människas kropp, men inget ansikte. I boken om Vira är det en tittutlek som är i centrum. I boken om Sami handlar det om att Sami bara vill det ena och än det andra innan det är dags att somna.

Bilderna tilltalar genom sin charm. I Sami somnar är det ögonen som är spänningen i berättelsen. I Vira vaknar är det ögonen och kroppens rörelser som utgör berättelsens kärna. Dessa pekböcker hamnar bra i både enkelhet, humor och eget uttryck. Behovet av nya pekboksserier känns oändligt så det här ser ut som en hoppfull satsning.

/Karin

Inga kommentarer: