tisdag 28 maj 2013

Bilderboksantologi för flera generationer

Opal har i vår gett ut en bilderboksantologi med böcker mellan år 1955 och 2005. Det är Inga Borg, Sven Nordqvist, Eva Eriksson,  Paola Ciliberto, Maj Fagerberg, Lennart Eng,  Sara Gimbergsson, Mimmi Tollerup och Lars Rudebjer.

Kända upphovsmän, men inte alltid de mest lästa böckerna.  Sven Nordqvist representeras av Agaton Öman och alfabetet från 1983. En riktigt fin antologi som bygger ett sammanhang i den skandinaviska bilderboksutgivningen, där nio svenskar och en dansk är representerade.

Själv fascineras jag över hur moderna Inga Borgs illustrationer ter sig. Det har jag aldrig tänkt på tidigare. Är det tiden som hunnit i fatt henne? Eller är det sammanhanget som får mig att förstå?

Min favorit är ändå Lennart Engs bidrag  Valdemar i världshavet från 2003.  Eng har en enastående förmåga att skapa samband mellan mikro- och makrokosmos, att ge en känsla inför det svindlande, utan att vara det minsta komplicerad. Det sammanfattar också vad helheten av antologin förmedlar. En bok där yngre och äldre kan förenas i berättelser och minnen.
/KarinInga kommentarer: