lördag 25 januari 2014

Mera monster!

Monster har blivit allt populärare gäster i bilderboksvärlden under de senaste två åren. De monster som tittar in är inte särskilt farliga. Man kan fråga sig ifall det är just de snälla monstren som hittat till bilderböckerna eller ifall monster överlag tidigare bara varit missuppfattade?

Men med tanke Mary Wollenstonecrafts Shelleys Frankensteins monster,  hundra år av psykologi, normupplösning, estetisk utveckling och allmän rösträtt så är utvecklingen rätt självklar.

 Bakom monstret finns en ensam och övergiven varelse som innerst inne bara vill ha kärlek, som vågar att inte vara vacker och som är viktig för hela samhället för att den är den (eller för den hen är) I Ett snurrigt monster med päls med text av Rikard Ask och illustrationer av Jutta Falkengren (Willa Holma Förlag 2013) ser monstret ut som något mellanting av ett svart får och en garnhärva. Hon har ont i magen och via en häxa når hon till sist en drake där hon får reda på att hon är med barn. Sedan bildar monstret och draken familj. Uppsåtet att vara normbrytande är kanske lite för övertydligt. Men det är en rimmad, rolig och ändå hållbar berättelse med illustrationer fulla av humor, finess, och en genomgående ickeperfektion. Jutta Falkengren är en illustratör att hålla ögonen på. Hon vågar släppa loss med olika tekniker, färgkombinationer och perspektiv. Det är roligt.
/Karin 

Inga kommentarer: