onsdag 1 januari 2014

Jimmy Liao

I sitt hemland är den  taiwanesiska mångfaldigt prisbelönade  bilderboksskaparen  Jimmy Liao närmast kultförklarad. Han har publicerat ett fyrtiotal böcker och i vinter kom hans första bok ut på svenska. Boken heter Stjärnenatt  är bokförlaget Mirando boks första utgivning.


Stjärnenatt är en överraskande, skrämmande och vacker berättelse som lyckas väva samman magi, konst och verklighet. Titeln på boken kommer ifrån  Vincent Van Goghs konstverk med samma namn. I boken finns flera tavlor av Van Gogh och René Magritte avmålade. Van Goghs ensamhet och naturdyrkan igångsatt till ett magiskt äventyr av Magrittes surrealism.  Oj oj, det här är mäktigt.

Boken handlar om två barn som rymmer hemifrån. Mötet mellan barnen börjar när bokens ensamma flicka ser en en pojke som ligger i snöfallet på taket utanför hennes fönster.  Barnen börjar sedan i samma klass. Det de delar är ett slags inre tillstånd som för dem bort från andra. Tillsammans rymmer de från staden till landet,  där de lättare kan se stjärnorna. När de tillsist kommer hem  flyttar pojken. Flickan tröstas av en hundvalp och minnet av den strålande stjärnenatten.  På sista bilden står hon på ett museum framför Stjärnenatt av Van Gogh.

Det är inte särskilt mycket text i boken, någon rad här och där, men flera ordlösa uppslag. Bilderna lyckas förmedla olika känslostämningar i ett spel med mörker, natur, ödslighet och surrealism. Illustrationerna är handgjorda i akryl och vattenfärg.

Jimmy Liao jobbade med den här boken i fem år. Han fick inspiration till boken när han läste om två ungdomar som rymt hemifrån. I tidningarna så vinklades det till att handla om hur de förlett varandra. Men Jimmy Liao ville visa att man kunde låta rymningen bli ett värdefullt minne.


Mer om Jimmy Liao finns att läsa på Mirando boks hemsida. 

Jimmy Liao klassar boken som en allålders bok. Den är läskig. Ingen bok för småbarn.

/Karin

2 kommentarer:

Ingerun sa...

Roligt att läsa. Intressant det med var han fått inspiration ifrån.

Jag uppfattade nog inte boken som så läskig. Yngre barn fyller nog i lite snällare detaljer i tomrummen, tänker jag.(Men den var ju åldersklassad 9-12 iofs.)

Så här tyckte jag om Stjärnenatt:
http://www.boktjuven.com/2013/12/stjarnenatt.html

Barnboksbildens Vänner sa...

Hej! Ja det kan ju variera vad man tycker. Jag läste den ihop med en 9-åring som tyckte boken var läskig men samtidigt fin. En trettonåring gillade boken( men tyckte inte den var läskig) Fast läskigt behöver inte vara fel, det kan vara en kvalitétsaspekt. Tack för din kommentar, det är inte ofta vi får några här.