söndag 8 juni 2014

Flickan från långt bortaJag heter Ingerun Sjösvärd och har barn&ungdomsboksbloggen Boktjuven där idén är att jag i varje recension ska peka ut något som jag skulle vilja stjäla från just den boken till egna manus.


I april i år var jag på barnboksfrukost hos BonnierCarlsen, vilket jag bl.a berättat om i inlägget "Plus och minus med barnboksfrukostar".


Flickan från långt borta

När Karin bad mig gästblogga på Barnboksbildens vänner så var det just en bok jag hade sett där som jag tänkte på. En bok som jag tänkt tillbaks på många gånger sedan jag hörde om den, "Flickan från långt borta" av Annika Thor(författare) och Maria Jönsson(illustrationer). Du kan provläsa de första sju uppslagen här.

Den gråaBerättelsen handlar om den gråa som bor själv i sitt hus. Det är varmt och mysigt och det är så himla skönt att vara ensam så man slipper besvär! En dag ringer en riktigt liten en på dörren, flickan från långt borta. Hon har kommit från sitt hem, för det finns ingen kvar som kan ta hand om henne där. Den gråa skruvar på sig och anstränger sig att slippa bli invaderad av den lilla, men förlorar till sist kampen att inte öppna sitt hjärta.


Färger = känslor

Historien är väldigt enkelt och rakt berättad och illustrationerna berättar med olika färger för olika känslor hur den gråa tvekar, drar sig tillbaks och till slut öppnar sig. Det är den gråa som är historiens huvudperson och flickan är den som hjälper henne.


Bilderna är en stor anledning att jag minns den här bilderboken. Speciellt tekniken att låta den röda kärleksfärgen breda ut sig, dra sig tillbaks och till slut segra. Det var enkelt men mycket effektivt, precis som texten. Jag vill minnas att Maria Jönsson, som annars kanske är mest känd för de humoristiska böckerna om spyflugan Astrid,  sa att hon hade fått tänka ut en ny stil för den här boken. Jag hoppas att få se fler böcker i samma stil och på ett fortsatt samarbete mellan Annika Thor och Maria Jönsson.


Du kan provläsa de första sju uppslagen här.


Annika Thor, Maria Jönsson och Dukiko Duke i samtal
om "Flickan från långt borta"
Annika Thor
Foto:Ulla Montan
Maria Jönsson
Foto:Jenny Mark Ketter

Inga kommentarer: