onsdag 11 juli 2012

Där satt den!
Norska Bockarna Bruse på badhuset med text av Björn F Rörvik och illustrationer av Gry Moursund är bland det roligaste jag sett i bilderboksgenren. Boken har kommit ut på Lilla Piratförlaget nu i vår och är förlagets första bok.

Vad som gör boken unik är att de har lyckats härma det naiva. Rörviks berättande som utgår från bockarna Bruse påminner mycket om hur barn använder sig av sagor i sina lekar.

Samtidigt är det en uppdatering av sagan. Nu förtiden har Bockarna Bruse valmöjligheter de behöver inte bara gå till fäboden, att besöka vattenpalatset är också ett alternativ. Att originalet varit högaktuellt för barn i fyraårsårsåldern i åtminstone 100 år gör  inte nytolkning mindre angelägen för vare sig dagens barn eller  deras litteraturförmedlare. Roligt är det också när Bockarna Bruse när de besegrat trollet liksom Terminator i Termintator 2 brister ut i Hasta la vista, baby

Moursunds illustrationer är lekfulla, som härmandes barnteckningar. Det är blandteknik med tusch, krita, blyerts och heltäckande blå färgläggning som är vatten och himmel. Det är ett roligt och  härligt hemskt troll som kommer in på badhuset och bara förstör, eftersom han inte begriper några regler och egentligen inte vet något om samspel, så som det ofta är i barns rollekar. Trollet som den okända faktorn, något som inte kan förutses, som stör ordningen men som också gör Bruse till hjältar. Jag påstår att detta är ett  mästerverk.

Boken har varit min följeslagare under flera månader och de flesta som jag visat den för har varit väldigt förtjusta.


/Karin

Inga kommentarer: