söndag 8 juli 2012

Eget om kärlek

Med bilderboken Söndag ( Opal 2012 )har Kim Fupz Aakeson och Eva Eriksson  åstadkommit ett finstämt samspel mellan ord och bild.

Det är  svåra ämne som behandlas, syskonrivalitet och svikande föräldrar. Fupz Aakeson och Eriksson tassar på tå, men inte för att de är fega, utan mer som när man förbereder en fest bakom någons rygg. Resultatet är tryggt och vackert. Centrum i Erikssons illustrationer är kroppsspråket och alltså människornas olika uttryck. 

I sitt format håller Söndag sig i samma tradition som Gro Dahle och Svein Nyhus böcker. Det är en lång bok med mycket text och tungt stoff. Blir den här typen av skandinaviska  bilderböcker det stora  internationella stjärnskottet efter Gunilla Bergström?

Söndag är en  bok om kärlekens betydelse. Det handlar om Torsten som skall få ett småsyskon. Hans kompis Willy har dåliga erfarenheter av att få syskon, eftersom hans pappa lämnat honom i sticket och skaffat ett nytt barn. Willy förklarar för Torsten  att man skaffar nya barn när man tröttnat på det gamla.


 Berättelsen är upplagd med kapitel efter veckodagarna. Den börjar på måndag. Veckan är full av tvivel för hur föräldrarnas kärlek kommer att vara när bebisen fötts. Men på söndag känner Torsten sig övertygad om att föräldrarna skall fortsätta älska honom. Söndag är en gripande berättelse med många överraskande och intressanta förvecklingar. 

Det är en bilderbok som passar från 5 årsålder.  Här vill jag också passa på att skriva att  jag inte alls förstår logiken bakom att bilderböcker om svåra ämnen bara skall läsas för barn som själva har det svårt. Alla har någon kompis som har det svårt. Generellt så har barn i förskoleåldern mindre svårt att prata om det svåra än vuxna.
/Karin

Inga kommentarer: